Mají trio Makabara

01.01.2008 00:00

Mají trio Makabara!

Kdo jsou tyto ženy:
Barbora Janová, 20 let, Brno
Kateřina Uličná, 20 let, Otrokovice
Marie Vostatková, 23 let, Rakovník
Co dělají: Nevidí, ale o to víc slyší

makaKdyž byl Kateřině rok, operovali jí šedý zákal a dnes slabě vidí na jedno oko. Marie kvůli nádoru zcela ztratila zrak u levého oka a Bára téměř nevidí, protože má zelený zákal. Vedle zrakového postižení spojuje tyto dívky ještě vášeň k hudbě. Studují zpěv na konzervatoři Jana Deyla, kde se učí zrakově postižení hudebníci. Za vznik jejich vokálního tria může tamní profesorka, kterou napadlo, že by mohly vyzkoušet trojhlas.

„Zjistily jsme, že nám to spolu ladí, a tak nějak přirozeně vyplynulo, že jsme se začaly scházet ve škole a na internátě a zkoušely nové věci. Své společné zpívání jsme ale nebraly moc vážně, dokud jsme nevyhrály soutěž pro postižené hudebníky v USA," vypráví Marie. Tehdy dívky seskládaly z iniciál svých jmen název Makabara a nahrály několik koled a lidových písní.

„Budoucnost si rozhodně plánujeme v Makabaře," vzkazují kurážné ženy a hodlají se prosadit i v konkurenci pěvců, kteří si nemusí noty zvětšovat a číst je s lupou. Jejich nahrávku můžete získat zdarma při koupi láhve sektu Soare.

Ohromily Washington
Na soutěž nevidomých hudebníků se do Washingtonu sjelo sto adeptů na vítězství z celého světa. Vyhrály tyhle Češky! A rozhodly se, že se zpěvem budou živit.