Prachatice

28.06.2008 00:00

PRACHATICE - 28. června 2008 - 22:05 - V prachatickém hotelu Park se v pátek 27. června v podvečer uskutečnil benefiční koncert české slavice Lucie Bílé a jejích hostů. Před zaplněným sálem hotelu zpívali pro Rodinný dětský domov Sluníčko ve Vitějovicích. 

 

 Text: Tomáš Přibyl, foto: Zdeněk Přibyl 

Rodinný dětský domov Sluníčko působí na faře ve Vitějovicích. "Mladým lidem napomáháme při prvních krůčcích v samostatném životě ve chvíli, kdy odcházejí z dětského domova nebo pěstounské rodiny," uvedla už dříve ředitelka Rodinného dětského domova Sluníčko Ivana Stránská a před koncertem novinářům řekla: "To, co dělám, není práce, ale spíš náplň života."

   Výtěžek benefice chce Sluníčko použít na dokončení investic - například na koupelnu a dojít by mělo i na prázdninový výlet pro klienty domova. Všichni umělci vystoupili bez nároku na honorář a organizátoři jim platili jen náklady. Výtěžek by měl být znám v nejbližších dnech. 

   Koncert moderovala nevidící slovenská zpěvačka Alexandra Bangová, jejíž manžel tu také zpíval a známý prachatický moderátor mnoha akcí Jaroslav "Dárek" Černý. Vystoupení v sobě spojilo kromě Lucie Bílé i slovenské zdravotně postižené zpěváky a zpěvačky a také zástupce prachatické kulturní scény. Představila se tu Česká píseň a mladí tanečníci Tanečního studia 4EVER. 

   S Lucií Bílou vystoupila také kapela Ďábelské housle Jana Berkyho-Mrenici a přijela i slovenská superstar Věrka Berkyová a slovenská skupina nevidomých Ambrelo, bratři Vilnroterovi z Košic, česká zpěvačka postižená Turnerovým syndromem Lenka Kosinová, Petr Mira a Miro Matyščák nebo trio Makabara a česko-finský houslista Kristian. 

   Hlavním pořadatelem koncertu bylo občanského sdružení nevidomých Ambrelo, v jehož čele stojí právě Alexnadra Bangová. 

https://www.prachatickonews.cz/kultura/kul366.htm